fbpx
Menü Bezárás

Kérdés a Torda fejlesztőjéhez

“Tisztelt Cím!
Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a Kerecseny szelet összetevői között megnevezett „élelmiszeripari szulfátok” gyűjtőnév alatt pontosan milyen anyagokat kell érteni, és azokat a fenti termékük tételesen, milyen mennyiségben tartalmazza.
Kérem továbbá válaszukat arra vonatkozóan, hogy az
„Összetétel 100g termékre vetítve: fehérje 2g, szénhidrát 75g (ebből cukor 48g), élelmi rost 1g, zsír 15g.” felirat alapján, a termék 100 grammja a fentiekben felsorolt, összesen: 2+75+1+15=93 gr anyagon túlmenően, pontosan és részletesen milyen további összetevőket tartalmaz, amelyeket tájékoztatásukban nem közölnek a vásárlókkal.
Válaszukat előre is megköszönöm.
Kedves …!
A kérdés első felére vonatkozóan: az élelmiszeripari szulfátok pontosan élelmiszeripari szulfátoknak értendőek. Ezek hordozzák a dobozon megjelölt fémeket.
Részletezve:
Vas-szulfát (CAS szám: 10028-22-5) kémiai képlet: Fe2(SO4)3 * H2O, moláris tömeg: 417,897 gramm. Felhasznált mennyiség szeletenként: 30,08 milligramm
Cink- szulfát (CAS szám: 7446-19-7) kémiai képlet: ZnSO4 * H2O, moláris tömeg: 179,45 gramm. Felhasznált mennyiség szeletenként: 13,72 milligramm.
Mangán-szulfát (CAS-szám: 7785-87-7) kémiai képlet: MnSO4, moláris tömeg: 151,00 gramm. Felhasznált mennyiség szeletenként: 2,75 milligramm/szelet.
Réz-szulfát: (CAS szám: 7758-99-8) kémiai képlet: CuSO4 * 5H2O, moláris tömeg: 249,68 gramm. Felhasznált mennyiség szeletenként 1,96 milligramm.
Az élelmiszeripari technológia lényege, hogy a szulfátok már nem, mint szulfátok jelennek meg a végterrmékben – ezért képesek felszívódni. Erről viszont nem kívánok nyilatkozni, mert az a know-how lényege.
A fennmaradó 7 % vonatkozásában a következőt tudom mondani: a néhány milligrammnyi, feltüntetett összetevőn túlmenően az alapanyagok víztartalmát takarja a mennyiség. A fondan és a glükóz szirup tartalmaz vizet. Ahogyan a dobozon is megírtuk, az alapanyag-gyártók által megadott értékekből számított összetétel van feltüntetve.
A termék nem tartalmaz viszont semmiféle olyan alapanyagot, ami ne lenne feltüntetve a dobozán.
Hogy a következő esetleges kérdésnek elébe menjek: a termék toxikus, illetve patogén anyagot nem tartalmaz. Az üzem HACCP-nek megfelelő gyártó egység. A vizsgálatokat akreditált élelmiszer-laboratórium végzi.
Üdvözlettel:
István”

1 Comment

 1. Zoltán Juhász

  Megvizsgáltam egy multi gyártótól származó élelmiszert, hogy miket tartalmaz.
  ….. Mustár

  100 grammra vetített értékek:
  Zsír 5,0 g
  Szénhidrát 11,0 g
  Fehérje 4,4
  Só 2,0 g

  (Ez mindösszesen 22,4 g. Mi lehet a maradék 77,6 gramm?)
  Az élelmiszeripar szabályozása szerint csak ezeket az összetételi csoportokat kell feltüntetni.
  A vizet, például, nem.
  Tehát: soha nem lesz 100 % az összeadott érték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..